Feiten-over-Teak-hout

De juiste manier om uw geld in meubels te investeren is door eerst alle factoren te analyseren en te overwegen die het materiaal tot het beste van allemaal maken. U kunt zich zeker voelen over het materiaal als u de Teak houten meubelen vanaf hun oorsprong begrijpt. Hieronder vindt u enkele details en interessante feiten over teak hout en het gebruik ervan.

De oorsprong van teak hout

De-oorsprong-van-teak-hout

Het teakhout is een tropische hardhoutsoort die onder de mintfamilie valt. De bronnaam is Tectona Grandis. Het hout van de teakboom is een dicht, dichtkorrelig hardhout dat grotendeels groeit in de Zuid- en Zuidoost-Aziatische landen. Om precies te zijn, wordt het vooral aangetroffen in Bangladesh, Maleisië, Sri Lanka, India, Myanmar, Indonesië en Thailand. Het hout wordt echter ook in veel andere landen gekweekt, zoals in Afrika en het Caribisch gebied.


Na onderzoek van de sterkte en het uithoudingsvermogen van het hout, begon men aanvankelijk teakhout te gebruiken voor de bouw van boten en schepen. De dekken werden meestal van teakhout gemaakt vanwege hun hoge weerstand tegen rot, schimmel en zwammen. Later breidden de toepassingen van teakhout zich uit en werden er verschillende soorten meubels, houtsnijwerk, binnenmeubels, teakhouten buitenstoelen, teak boomstamtafel, buitenconstructies en andere kleine houten voorwerpen van gemaakt.

Kenmerken van Teak hout

Kenmerken-van-Teak-hout

Er zijn bepaalde uitzonderlijke kenmerken van teakhout, waardoor het zich onderscheidt en zeer betrouwbaar is. Hoewel het moeilijk kan zijn om het juiste type teakhout te identificeren, kan het controleren en zoeken naar enkele van deze kenmerken helpen om de originaliteit van het hout te bepalen. Teakhout heeft rechte strepen, die enigszins golvend kunnen zijn, afhankelijk van hoe de boom is gekapt om het product te vervaardigen. Het heeft een leerachtige geur wanneer het pas gekapt is. Het hout is zeer dik en matig zwaar.

Teak in zijn natuurlijke vorm is goudkleurig. Het is uniek en mooi op zijn manier met een gelige tint in het kernhout, die donkerder wordt naarmate de jaren verstrijken en heeft witachtig tot lichtgeelbruin spinthout. Het hout is fijn tot grof generfd, en de textuur is hard en poreuze ringen. De meest aantrekkelijke eigenschap van dit hout is dat het een groot aantal natuurlijke oliën en rubber bezit, zelfs nadat het gekapt is. Dit helpt het hout ongedierte en insecten gemakkelijk en efficiënt te bestrijden. De olie maakt het ook zeer resistent tegen vochtigheid, wind en beschadiging door de zon, waardoor het de beste keuze is.

 

Spanwijdte van teak houten meubelen


Spanwijdte-van-teak-houten-meubelen

Het meest interessante feit over teakhout is dat de boom elke dag een halve centimeter groeit en dat het in totaal ongeveer 25 jaar duurt om tot een volwassen boom uit te groeien. Na de oogst komt hier het meest verrassende feit, teakhouten meubelen kunnen ongeveer 50-70 jaar meegaan. Met een minimum aan verzorging en een perfecte omgeving kan het zelfs nog langer meegaan. Deze opmerkelijke levensduur wordt alleen mogelijk gemaakt door de onvergelijkbare sterkte en duurzaamheid. Zelfs onbehandeld zijn teakhouten meubelen gedurende een langere periode bestand tegen alle weersextremen.

Omdat teak een tropische hardhoutsoort is, is het goed bestand tegen rotting. Het hout is hard en zwaar met een ongelooflijke zuurbestendigheid. Het heeft een lage stijfheid en een hoge mate van natuurlijke stevigheid. Ook is het schokbestendig en heeft het een grote dimensionale stabiliteit. De duurzaamheid van het hout is onbetwistbaar en het kan extreme weersomstandigheden overleven aangezien het uiterst waterbestendig is en niet geneigd is om te barsten en te vervormen.

 

De voordelen van teak hout

De-voordelen-van-teak-hout

Teakhout wordt de 'koning der houtsoorten' genoemd en wordt al duizenden jaren gebruikt. Het wordt ook wel de 'gouden standaard onder de houtsoorten' genoemd vanwege de duurzame kwaliteit en de hoge prijs. Het wordt sterk aanbevolen en staat bekend om zijn:
Uitstekende levensduur
Sterkte
Waterbestendigheid
Weinig onderhoud
Elegante uitstraling
Bestand tegen ongedierte, insecten en ziekten

Teakhouten meubelen vragen niet veel onderhoud en verzorging. Zelfs onbehandeld kan het langere tijd meegaan zonder scheuren of kromtrekken. Als u echter de textuur en het stijlvolle uiterlijk wilt behouden, hebt u misschien bepaalde conserveringsmiddelen nodig om de glans te behouden. Een of twee keer per jaar een laagje olie zal de oorspronkelijke tint beschermen; terwijl teakhouten tuinmeubelen zeker minstens een keer per jaar een uitgebreide schoonmaakbeurt nodig hebben om verkleuring te voorkomen en elk soort vuil te verwijderen.