De-zes-meest-gebruikte-materialen-voor-tafelbladen

Een tafel is waarschijnlijk een van de meest gebruikte meubels in uw huis - of het nu is om uw maaltijden te bereiden of te nuttigen, om werk gedaan te krijgen, of gewoon een handig oppervlak om de snuisterijen van het dagelijkse leven op te zetten. Daarom loont het de moeite om het juiste materiaal te kiezen om design en duurzaamheid in evenwicht te brengen. Dit artikel geeft een overzicht van de meest gebruikte materialen voor tafelbladen.

 

Marmer

marmer-tafelblad

Als het gaat om moderne luxe interieurs, is marmer een van de meest populaire materialen. Het klassieke witte Caraca-marmer en het zwarte Marquina-marmer stralen zonder twijfel een koele elegantie uit die de eigentijdse, ietwat afstandelijke vibe aanvult die sommigen graag willen bereiken.

De onderhoudsinspanningen voor marmer zijn echter aanzienlijk. Marmer is een poreus materiaal dat zeer gemakkelijk vloeistoffen - vooral zure - absorbeert. Daarom heeft het de neiging vlekken op te hopen en zijn er steeds onderzetters nodig. Een dikke toplaag is meestal nodig om het materiaal te verzegelen, en het kan nodig zijn het regelmatig bij te werken. Tot slot voelt marmer koud aan, wat naar onze bescheiden mening van invloed is op de manier waarop u ermee omgaat.

 

Kwarts

quartz-tafelbladen

In tegenstelling tot natuurlijk marmer is kwarts een door de mens vervaardigd materiaal dat een aantal van de gebreken van marmer ondervangt. Het is minder poreus (vlekt minder snel), en vergt minder onderhoud.

Maar omdat het materiaal door de mens is gemaakt, kan het de natuurlijke schoonheid van marmer niet evenaren - het voelt vaak kunstmatig "plakkerig" aan.

 

Glas

glas-tafelblad

Glazen tafels waren in de jaren '90 erg populair in moderne interieurs, maar het is sindsdien ingehaald door meer organische elementen. De meeste mensen willen dat hun huis zo anders mogelijk is dan hun koude kantoorruimte. Omdat het relatief goedkoop en krasbestendig is, laten veel huiseigenaren ook een stuk glas op maat maken om hun houten tafelbladen te beschermen, en die om de paar jaar of zo te vervangen. Dit wordt door veel ontwerpers beschouwd als een esthetische faux pass, omdat het de natuurlijke schoonheid van het hout verdoezelt. Glas heeft ook de neiging af te breken en kan zelfs versplinteren als het wordt blootgesteld aan ongelijkmatige verwarming.

 

Laminaten

laminaten-tafelblad

Laminaten zijn in wezen dunne platen kunststof die een basismateriaal bedekken (dat kan vezelplaat, multiplex, enz. zijn). Afgezien van het risico van afschilfering (laminaten zijn broos), is dit materiaal goedkoop, duurzaam en onderhoudsarm. Daarom wordt het gebruikt voor ruimten met veel verkeer, zoals fast-food restaurants en coffeeshops. Dit materiaal is echter misschien wel het minst esthetisch - de meeste mensen willen zeker niet dat hun huis eruitziet als een fastfoodrestaurant.

 

Gefineerde tafelbladen

Gefineerde-tafelbladen

Net als bij laminaat wordt bij fineer een dunne laag gebruikt om een basismateriaal te bedekken. Het belangrijkste verschil is dat een fineer gemaakt is van natuurlijk hout, terwijl laminaten kunstmatig zijn. Hierdoor kunnen gefineerde meubelen een natuurlijke uitstraling krijgen zonder de volledige materiaalkosten te moeten dragen.

Hoewel fineer meubilair op massief houten meubelen lijkt, kan een geoefend oog snel het verschil zien aan de zich herhalende houtnerfpatronen, die het kunstmatige karakter van het "houten" materiaal verraden. Fineer is ook minder duurzaam dan massief hout, omdat delaminatie (afschilferen), afschilferen en indeuken waarschijnlijker zijn. Gefineerde meubelen kunnen waarschijnlijk ook niet worden overgeschilderd, tenzij dikkere fineerlagen worden gebruikt.

 

Massief hout

Massief-hout

Ons favoriete materiaal is massief hout, omdat het esthetiek en bruikbaarheid combineert. Voor ons gaat er niets boven de natuurlijke schoonheid van hout; er is gewoon iets in de kunstzinnigheid van moeder natuur dat diep resoneert met de menselijke ziel. Het straalt een gevoel van warmte uit, waardoor het perfect is voor thuisgebruik.

Massief houten tafels zijn ook duurzaam en gemakkelijk te onderhouden als ze goed zijn afgewerkt. Moderne afwerkingen hebben het onderhoudsgemak van houten meubelen verder vergroot.