Verschillende Houtsoorten

verschillende-houtsoorten

Gebruik maken van verschillende houtsoorten geeft diversiteit in de meubels. Wel maken wij alleen gebruik van hardhout met een langdurige levensduur. Hierdoor zult u altijd langer kunnen genieten van uw meubels dan meubels van kwalitatief minder hout of meubels die van MDF zijn gemaakt. Wij maken veel gebruik van Suar, Eiken, Teak, Acacia en Mango.

Suar Hout
De botanische naam voor Suar hout is Saman Samanea en in sommige landen wordt het ook wel Monkey Pod of Rain Tree genoemd. Suar bomen zijn gemakkelijk te herkennen aan hun karakteristieke parapluvormige bladerdak. De boom bereikt gewoonlijk een hoogte van 50 - 80 voet. Het is een niet bedreigd en snelgroeiend tropisch hardhout met een kriskras, in elkaar grijpende nerf, wat het zeer sterk maakt. Suarhout groeit in veel verschillende landen en gebieden zoals Thailand, Indonesië, Brazilië, Mexico en zelfs Hawaï. Het groeit van nature in bijna elk gebied waar het is geïntroduceerd. Suar hout wordt meestal gebruikt in grote platen voor suar tafelbladen. Omdat de diameter kan oplopen tot 2 meter, kan één massief stuk hout een zeer solide ogende eettafel maken.

Teakhout
Teakhout is een tropisch hardhout dat tot de Tectona Grandis-soorten behoort. Teakhout is afkomstig van een grote boom die dominant is in gemengde loofhoutbossen. Het heeft kleine geurende witte bloemen. Teakhout heeft een leerachtige geur wanneer het vers is gefreesd. Teakhout wordt vooral gewaardeerd om zijn duurzaamheid en waterbestendigheid en wordt daarom gebruikt voor de bouw van boten, buitenconstructies, houtsnijwerk en meubelen. Teak is inheems in Zuid- en Zuidoost-Azië, vooral in Birma, Indonesië, Thailand en Maleisië, maar is genaturaliseerd en gecultiveerd in vele andere landen in Afrika en het Caribisch gebied.

Eikenhout
Eikenhout is hout dat van eikenbomen wordt gesneden en bekend staat om zijn robuuste sterkte, uniforme texturen en mooie nerven in de bast. Eikenhout wordt geclassificeerd als hardhout met meer dan 600 soorten beschikbaar in de natuur. Rode eik en witte eik genieten de meeste voorkeur voor de meeste houtbewerkingsprojecten. De sterkte van eikenhout en de fijne nerven maken het populair genoeg voor het maken van kasten en andere delen van meubels en in veel gevallen zelfs hardhouten vloeren. De kleur van eikenhout is afhankelijk van de boom waaruit het is gesneden. De kleur van witte eik omvat tinten van grijs tot bruin, terwijl rode eik het grootste deel van het hout gekleurd heeft in donkerroze tot bruin. De unieke kleurvariaties binnen een enkel stuk hout zijn nuttig omdat het kan worden gebruikt als fineer dat leidt tot betaalbare meubels met de schoonheid van eikenhout. Eikenhout heeft een opvallende nerf en is door zijn dichtheid en houdbaarheid goed bestand tegen allerlei schimmelaantastingen. De duurzaamheid heeft de toepassingen ervan doen toenemen in gevarieerde keukenaccessoires en snijplanken, terwijl ook gebruik wordt gemaakt van de natuurlijke attributen.

Acacia Hout
Acaciahout is een zware en harde houtsoort die goed bestand is tegen klimaatschommelingen. Zijn sterke weerstand en zijn natuurlijke duurzaamheid maken het tot een ideale houtsoort voor alle buitenwerken en is een perfect alternatief voor exotische houtsoorten. Acacia is het hardste van alle hardhoutsoorten en wordt gekenmerkt door een hoge dichtheid en veerkracht. Het hout heeft een multidirectionele structuur (de vezels liggen naar elkaar toe) en een verhoogde weerstand tegen wrijving, waardoor het moeilijk te bewerken is wanneer het droog is. De kern van de stam heeft een edele roodbruine kleur met donkere aders, het spinthout is geelachtig of lichtbruin. Acaciahout vereist een speciale, voorzichtige droogmethode, omdat het erg vatbaar is voor barsten.

Epoxy Resin Hout
Resin hout is een combinatie van twee soorten hout en resin. De laatste jaren wordt Resin hout steeds meer gebruikt in meubels en sieraden omdat het zo mooi, duurzaam en uiterst waardevol is. Dus wat is Hout Hars? Het is een combinatie van Hout en Resin. Hout is hout dan weet iedereen dus wat is Resin? Resin is de algemene naam voor kunstmatige synthetische resins. Er zijn veel verschillende soorten resin, maar de hars die hier wordt genoemd is epoxy resin, een soort vloeibare hars die veel wordt gebruikt voor decoratie. Epoxy resin heeft een zeer hoge transparantie, dus als het hard wordt lijkt het net glas, waardoor het prachtige hout binnenin zichtbaar wordt. Bovendien is het met epoxy mogelijk verschillende kleuren te mengen, zodat het lijkt op kleurrijke fonkelende kristalblokken.

Mahoniehout
Mahoniehout is een van de prachtigste materialen voor de vervaardiging van verfijnde meubelen. Het wordt zeer gewaardeerd vanwege zijn duurzaamheid en de mogelijkheid om er ingewikkelde details uit te snijden. Het heeft een diepe, rijke kleur, een aantrekkelijke nerf, vlekt prachtig en lijmt stevig op vervaardigde producten. Het meest waardevolle ruwe product dat van mahoniehout wordt gemaakt, is massief timmerhout, dat vervolgens kan worden verwerkt tot dure meubels en kasten. De mahonieboom groeit op vele plaatsen in de wereld, en één daarvan is Indonesië. Hij kan tot 50 meter hoog worden. Zijn bladeren zijn geveerd met een lengte van 40 cm. Mahoniebomen hebben kleine vruchten die niet eetbaar zijn en zaden bevatten. Het mahoniehout heeft een roodbruine kleur. Deze kleur is echter meestal niet gewenst, en daarom wordt het hout meestal in een donkerder kleur afgewerkt. De sleutel tot het feit dat mahoniehout zo'n waardevol materiaal is, is zijn natuurlijke duurzaamheid. Dit hout is minder gevoelig voor kromtrekken, krimpen, zwellen en torderen dan andere houtsoorten.