Een-gids-voor-het-kiezen-van-de-juiste-salontafel

Tips voor het kiezen van een salontafel? Vind hier het antwoord

De salontafel is vaak het hart en het middelpunt van de woonkamer. Zijn naam suggereert een nederige rol, maar de salontafel heeft veel meer functies dan alleen het opbergen van drankjes. Hier vertellen wij u hoe u uit kunt vinden welke salontafel bij uw bank past.

 

De juiste maat: Groot of klein?

De-juiste-maat-voor-de-salontafel

De juiste maat voor de koffietafel hangt altijd af van de beschikbare ruimte en de gewenste opbergruimte. Als u een grote woonkamer heeft, bent u iets vrijer in de keuze van de tafel. Hij moet niet te klein zijn, anders verdrinkt hij in de kamer. Als de ruimte in uw woonkamer echter beperkt is, is een kleiner model aan te bevelen. Te grote modellen zouden de ruimte visueel onnodig verkleinen en de bewegingsvrijheid beperken.

Bovendien moet de grootte van de salontafel altijd gebaseerd zijn op de bank zelf. Als u een grote woonruimte hebt, kan het gerust een iets groter model zijn. Bij een tweezitsbank daarentegen gebruikt u liever een kleine tafel. De ideale tafel is ongeveer een derde tot de helft van de totale lengte van de bank. Zo is hij overal gemakkelijk bereikbaar.

Let ook op de afstand tussen bank en salontafel. U moet vanaf de bank comfortabel bij de tafel kunnen, maar er moet altijd voldoende ruimte zijn om om de tafel heen te lopen. Om toch gemakkelijk te kunnen bewegen, wordt een afstand van ongeveer 45 cm aanbevolen bij het kiezen van de juiste salontafel.

 

De juiste hoogte: staat de salontafel hoger of lager dan de bank?

Als het gaat om de hoogte van uw salontafel, kunt u het beste uw andere zitmeubelen als leidraad nemen. In principe is de ideale salontafel ongeveer even hoog als de bank zelf. Welke salontafel bij welke bank past, hangt ook af van wat u met de tafel wilt doen. Als deze alleen bedoeld is als extra opbergruimte, is een lager model voldoende. Wilt u er echter aan werken of eten, dan mag hij best wat hoger zijn. Wilt u de salontafel voor verschillende doeleinden gebruiken? Dan is een in hoogte verstelbaar model de moeite waard.

 

De juiste vorm: ronde of vierkante salontafel?

Het kiezen van een salontafel kan voor sommige mensen verwarrend zijn. U kunt zich het beste oriënteren op de omringende zitmeubelen. In principe heeft u de keuze tussen rechthoekige, vierkante, driehoekige, ronde of ovale salontafels. Afhankelijk van de grootte en vorm van de bestaande woonruimte en van individuele behoeften zijn bepaalde varianten geschikter:
 • Rechthoekige salontafels passen goed bij grote L-vormige of langwerpige banken.
 • Als de bank erg lang is, maar u geen vierkante tafel wilt, zijn ovale modellen een goede keuze.
 • Bij U-vormige woonlandschappen raden wij een ronde salontafel aan.
 • Ronde of driehoekige salontafels zijn ideaal voor kleinere sofa's.
 • Bij twee aangrenzende banken is een kleine driehoekige tafel in de hoek perfect.
 • Ronde en ovale ontwerpen zijn ideaal voor gezinnen met kleinere kinderen. Want hier is het risico op verwondingen veel kleiner dan bij een vierkante tafel.

 

Het juiste materiaal: rustiek of elegant?

rustieke-salontafel

Salontafels zijn verkrijgbaar in de meest uiteenlopende materialen. Of het nu hout, metaal, hoogglans, steen of glas is - er is voor elke smaak wat wils. Het gaat er niet zozeer om welke salontafel bij welke bank past. Veeleer spelen de eigenschappen van de verschillende materialen een belangrijke rol. Ongetwijfeld het populairst zijn salontafels van hout, glas en metaal.
 • Salontafels van glas zien er licht en elegant uit en maken de kamer losser. Bovendien komen gekleurde tapijten goed tot hun recht bij doorzichtig glas.
 • Salontafels van hout daarentegen zijn bijzonder robuust en onderhoudsvriendelijk. Ze zien er natuurlijk uit en zetten, afhankelijk van de kleur en afwerking, een rustiek accent in de woonruimte.
 • Metalen salontafels zijn ook zeer stabiel en onderhoudsvriendelijk. Ze brengen ook een industriële flair in moderne woonkamers.

 

De juiste kleur: opvallende of eenvoudige salontafel?

De kleur van de koffietafel is een absolute kwestie van smaak en hangt uiteindelijk af van de stijl van uw woonkamer. Heeft u een woonkamer in Scandinavische stijl? Dan zijn tafels in lichtere kleuren ideaal. Donkere houten tafels zijn perfect voor woonkamers in landelijke stijl. Of wil je bewust een nieuwe stijl creëren? Want ook daarvoor is de salontafel met zijn vele verschillende kleuren en vormen zeer geschikt. Natuurlijk bent u door het materiaal tot op zekere hoogte beperkt qua kleur. Er is nu echter een grote verscheidenheid aan modellen op de markt.De juiste salontafel voor kleine kamers: Wat te doen als er niet genoeg ruimte is?

Kleine woonkamers maken het inrichten meestal erg moeilijk. Het is belangrijk om goed na te denken over wat er echt in de kamer moet staan en wat u kunt missen. Velen kiezen ervoor om geen salontafel te kopen om kostbare ruimte te besparen, maar dat is niet absoluut noodzakelijk. Met een paar trucjes kan een salontafel zelfs in een kleine woonkamer goed passen.Vergroot de woonkamer optisch
Vermijd in elk geval grote koffietafels. Die zouden te veel ruimte en dus de nodige bewegingsvrijheid wegnemen. Bovendien zouden ze de ruimte visueel versmallen - precies wat u niet wilt in een kleine woonkamer. In plaats daarvan zijn ronde of ovale salontafels geschikt. Puur optisch gezien worden deze vaak als lichter en meer ontspannen ervaren. Glazen tafels hebben een soortgelijk effect. Door hun transparante oppervlak maken ze de ruimte losser en vallen ze minder op. Bovendien zorgen ze voor meer helderheid in de ruimte, waardoor deze groter lijkt.Creëer extra opbergruimte
Salontafels met extra opbergruimte zijn bijvoorbeeld zeer aan te bevelen zoals in de vorm van lades. Op die manier kunt u de ruimte voor de tafel ook gebruiken voor opbergdoeleinden en hebt u uiteindelijk zelfs ruimte gewonnen. Net zo interessant zijn de stapelbare tafels en de draaibare salontafels. Deze bestaan uit ten minste twee verschillende losse tafels, die meestal in elkaar kunnen worden geschoven. Op die manier wint u waardevolle ruimte als dat nodig is. Praktisch zijn ook modellen met wieltjes. Deze kunnen met weinig moeite worden verplaatst als u bezoek krijgt en elders meer ruimte nodig hebt.

 

Conclusie: De juiste salontafel voor uw woonkamer kiezen?

De-juiste-salontafel-voor-uw-woonkamer-kiezen

Om uw zoektocht bij het kiezen van de juiste koffietafel eenvoudiger te maken, hebben wij de belangrijkste aspecten kort voor u in een checklist samengevat.

 • Optimale hoogte: 30-50 cm
 • Ideale afstand tussen salontafel en bank: 45 cm
 • Optimale grootte: een derde of de helft van de lengte van de bank
 • Materiaal: Glas, hout of metaal
 • Kleur: afhankelijk van de stijl van de woonkamer
 • Rechthoekige salontafels: voor grote L-vormige of langwerpige woonkamers
 • Vierkante salontafels: voor U-vormige sofa's
 • Driehoekige salontafels: voor een kleine bank of voor twee naast elkaar geplaatste banken
 • Ronde salontafels: voor kleine sofa's, U-vormige woonkamers of gezinnen met kleine kinderen
 • Ovale salontafels: voor lange sofa's of gezinnen met kleine kinderen
 • Ronde bijzettafels: bij comfortabele fauteuils
 • Als er niet genoeg ruimte is: kleinere salontafels met opbergruimte