Het-Eiken-hout-Kleur-nerven-en-kenmerk

Wat is eiken hout?

Eiken hout is een soort hardhout dat afkomstig is van de eik die van nature op het noordelijk halfrond voorkomt. Er zijn ongeveer 600 eikensoorten, zowel bladverliezend als groenblijvend. Noord-Amerika heeft de meeste, met ongeveer 90 soorten die daar voorkomen. Eikenhout wordt al duizenden jaren gebruikt als hardhout, maar het duurt tot 150 jaar voordat het hout van een eik voor de bouw kan worden gebruikt. Moderne toepassingen van eikenhout zijn onder meer huishoudelijke artikelen, vloeren, wijnvaten en brandhout.


Uiterlijk van eiken hout

De tint van eikenhout kan variëren van boom tot boom en van tak tot tak. Wanneer een natuurlijke afwerking of olie wordt aangebracht, schitteren de variaties en contrasten van dit prachtige materiaal, waardoor een prachtig natuurlijk kenmerk op zich ontstaat zonder dat zware versieringen nodig zijn. Eiken hout voelt hard en glad aan, afhankelijk van de afwerking.

eiken-boomstammen

Veelgestelde vragen over eikenhout

Als u twijfelt of eikenhout de juiste keuze is voor uw huis, kunt u hieronder meer te weten komen over wat eikenhout onderscheidt van andere houtsoorten en hoe u het moet onderhouden.


Welke kleur heeft eikenhout?

Een stuk natuurlijk eikenhout kan vrijwel elke tint aannemen, van licht beige tot bruin en rood. Hoewel witte eik de neiging heeft er meer beige tot bruin uit te zien en rode eik er rozer uitziet, is het niet altijd gemakkelijk om alleen op basis van de kleur het verschil te zien tussen de verschillende soorten eikenhout. Bovendien kan eenzelfde eik verschillende kleuren hebben, en zowel rood als wit eikenhout zijn goed te kleuren, wat betekent dat een stuk er zo donker kan uitzien als notenhout of zelfs een hele kamer kan opfleuren wanneer het in een levendige tint wordt gebeitst.


Waarom verandert eikenhout van kleur na verloop van tijd?

Eikenhout kan na verloop van tijd iets donkerder worden en meer amberkleurige tinten aannemen. Dit gebeurt door blootstelling aan zuurstof en UV-licht, waardoor het een grotendeels onvermijdelijk proces is. Bij eiken meubelen zullen de meeste mensen niet eens merken dat de kleur verandert.


Wat zijn de meest voorkomende toepassingen van eikenhout?

eiken-hout-voor-vloeren

Eikenhout wordt gewaardeerd in de meubelmakerij en in vloeren en kasten, vanwege zijn duurzaamheid, bewerkbaarheid en natuurlijke schoonheid. Eikenhout is geschikt voor bijna elke meubeltoepassing. Hoewel het door zijn hardheid wat moeilijker te bewerken is dan zachtere houtsoorten, heeft eikenhout de kracht om gebruikt te worden voor zitmeubelen, tafels (eiken boomstamtafel en eiken salontafel), bedden en andere meubelstukken. Met name de meeste meubelen in missiestijl zijn vaak gemaakt van massief eikenhout. Mission stijl meubels worden vaak beschreven als stevig, zwaar en zelfs broos. Het wordt gekenmerkt door rechte verticale en horizontale lijnen, vierkante of rechthoekige poten, en duurzame constructie.


Hoe ziet het nerfpatroon van eikenhout eruit?

eiken-hout-patroon

Eikenhout heeft over het algemeen een rechte nerf en een ongelijkmatige textuur. Er zijn echter andere aspecten die de nerf van eikenhout uniek maken. De waterbestendigheid van wit eikenhout zit hem bijvoorbeeld in de poriën. Die worden volledig afgesloten door tyloses. Rode eik heeft niet dezelfde celgroei en zijn poriën zijn open. Een ander uniek kenmerk van eik zijn de stralen die langs de nerf lopen. Bij rode eik kan het soms lijken alsof iemand met een donker potlood stippellijnen over een plank heeft getrokken. Dezelfde strepen komen ook voor bij wit eiken, maar ze zijn meestal veel langer.


Is eiken loofhout of naaldhout?

Eiken is een loofhout. Dit onderscheid heeft echter niets te maken met het vermogen van een houtsoort om schade te weerstaan. Het heeft te maken met het feit of het hout afkomstig is van een dicot of een gymnosperm boom. Loofbomen behoren meestal tot de dicot groep, en zijn dus allemaal loofhout. Andere, zoals dennen en sparren, zijn van de gymnospermegroep, en daarom worden zij zachthout genoemd.


Waar komt eikenhout vandaan?

Eikenhout is afkomstig van een veelheid aan eikenbomen. Zelfs wanneer we zeggen "rode eik" of "witte eik", kan het nog steeds verwijzen naar een willekeurig aantal bomen binnen de categorie. Zo kan "rode eik" afkomstig zijn van een noordelijke rode eik, een zuidelijke rode eik of een andere variëteit. Omgekeerd betekent "witte eik" over het algemeen dat het hout afkomstig is van Quercus alba, de wetenschappelijke naam voor de witte eik. Maar er zijn ook andere witte eiken, zoals de Arizona witte eik of moeraswitte eik.


Hoe groot zijn witte eikenbomen?

Witte eikenbomen kunnen wel 100 meter hoog worden en een doorsnede van 50 centimeter hebben. Ze worden volwassen en beginnen eikels te produceren binnen ongeveer 20 jaar.


Is eikenhout milieuvriendelijk? Zijn eikenbomen bedreigd?

Eikenbomen groeien er in overvloed. Eikenhout is over het algemeen een goede keuze in termen van milieuvriendelijkheid omdat het duurzaam is en biologisch afbreekbaar. 


Hoe te zorgen voor eiken meubelen

De verzorging van een eiken meubel hangt grotendeels af van de manier waarop het is afgewerkt of van de maatregelen die zijn genomen om het hout te verzegelen. Het is ook beter om in de handel verkrijgbare poets- en schoonmaakmiddelen te vermijden, omdat deze de afwerking vaak kunnen beschadigen.