Hoe goed is eikenhout voor meubels
Eikenhout is een goed hardhout voor meubelen. Eikenhout is van nature een materiaal dat langer meegaat voor meubels. Eikenhout wordt al duizenden jaren gebruikt voor het maken van meubels, met name in het Verenigd Koninkrijk, en wint over de hele wereld aan populariteit.

Eikenhout is altijd een populaire keuze geweest, vooral omdat het als inheems hout beschikbaar is. Sinds de eeuwwisseling is het gebruik ervan echter jaar na jaar toegenomen, onder meer in het Verre Oosten. Traditioneel werden op die plaatsen zachte houtsoorten zoals grenen gebruikt, omdat die gemakkelijker verkrijgbaar zijn, maar eikenhout is snel een concurrent aan het worden.

Voordelen van het gebruik van eikenhout in de meubelmakerij

1. Beschikbaarheid. Eikenbomen kunnen tot 1,5 meter hoog worden, waardoor de houtopbrengst per boom zeer hoog is in vergelijking met andere soorten. Bovendien wordt de teelt van eikenhout nauwlettend gecontroleerd door de Forestry Stewardship Council (FSC) en het Programme for the Endorsement of Forestry Certification (PEFC).

Deze zien erop toe dat de houtkap op verantwoorde wijze wordt beheerd en dat de herbeplanting van eikenhout na de oogst wordt gehandhaafd. Daardoor is er nooit een tekort aan eikenhout en is het in grote hoeveelheden en in verschillende lengtes beschikbaar.

Grote eiken planken voor de meubelmakerij zijn gemakkelijk te verkrijgen. Dit vergemakkelijkt de constructie en garandeert lange, ononderbroken lijnen naar het eindproduct. Bijgevolg is eikenhout het beste hout voor eiken eettafels, werkbladen in de keuken en soortgelijke grote stukken.

Het is altijd de moeite waard te controleren of de handelaren in hardhout die u gebruikt FSC en PEFC gecertificeerd zijn. Dit is niet alleen het teken van een gerenommeerde handelaar, maar garandeert ook een product van hogere kwaliteit.

 

Eikenhout-is-een-goed-hardhout-voor-meubelen

 

2. Uitstraling. Een van de belangrijkste kenmerken die de consument tot eikenhout aantrekt, is de kenmerkende gouden kleur. Omdat eiken hout al zo lang in traditioneel schrijnwerk wordt gebruikt, heeft het voor velen een geruststellende vertrouwdheid. Met zijn strakke randen en subtiele nerf past het echter ook bij modernere ontwerpen.  In oudere gebouwen vult de look van eiken meubilair de oudere inrichting aan, wat een gevoel van continuïteit geeft aan de omgeving.

Waney edged oak, met zijn aangehechte schors en variaties in kleur kan resulteren in een aantal echt ongewone eiken meubelen en zal zeker een gespreksonderwerp creëren. Een salontafel met waaiervormige randen kan een blikvanger zijn in een woonruimte en de strakke, rechte randen doorbreken. Pippy eikenhout heeft ook een andere uitstraling dan alle andere houtsoorten en kan van een verder eenvoudig, functioneel object een aantrekkelijk pronkstuk maken.

Groen eiken en ovengedroogd eiken zijn beide geschikt voor binnenmeubilair en hebben hun eigen aparte uitstraling. Dit kan nog worden versterkt door het hout te beitsen of met olie te behandelen, waardoor de nerven van het hout beter tot hun recht komen. Bij meubelen die veel worden gebruikt, moeten deze regelmatig opnieuw worden aangebracht, maar dit is een eenvoudig en gemakkelijk proces.

3. Duurzaamheid. Als hardhout heeft eikenhout een natuurlijke sterkte en lange levensduur en kan het veel misbruik verdragen in vergelijking met andere houtsoorten. Zelfs in vergelijking met andere hardhoutsoorten, zoals mahonie, is het uitzonderlijk sterk en slijtvast. Als u met uw vingernagel op een grenen meubelstuk drukt, laat dat een onuitwisbare deuk achter die het uiterlijk ervan ontsiert. Eikenhout daarentegen kan de meeste klappen en langdurige slijtage verdragen zonder dat het uiterlijk verandert. Daarom is eikenhout het beste hout voor meubelen in veel gebruikte familieruimten of openbare eetzalen, waar het veelvuldig zal worden gebruikt.

Voor buitenmeubilair, bijvoorbeeld eetmeubilair bij een barbecue of tuinbanken, is luchtgedroogd eikenhout perfect. Door het droogproces is het ongevoelig voor de meeste omgevingsfactoren buitenshuis en zal het er na verloop van tijd niet anders uitzien. Het absorbeert geen vocht en trekt niet krom, en is resistent, zo niet actief giftig, tegen insecten en schimmels. Dit vermindert ook de behoefte aan behandeling of onderhoud van de kant van de eigenaar. Voor meubelen binnenshuis is groen eiken of ovengedroogd eiken meer geschikt.

Eikenhout-is-van-nature-een-materiaal-dat-langer-meegaat-voor-furniture4. Levensduur. Door zijn duurzaamheid hoeven meubelen van eiken zelden te worden vervangen. Dit is een van de redenen waarom eikenhout door de eeuwen heen zo populair is geworden. In het traditionele eikenhouten timmerwerk was de lange levensduur een van de belangrijkste factoren voor het wijdverbreide gebruik ervan.

Het geld dat in het gebruik van eikenhout voor meubelen wordt geïnvesteerd, wordt terugbetaald door de lange levensduur van het eindproduct. Een goed gemaakt eiken meubel kan eeuwen meegaan en vele exemplaren van honderden jaren geleden zijn nog steeds in gebruik. Dit maakt eikenhout ook tot een milieuvriendelijke keuze, omdat het afval vermindert en de hulpbronnen spaart.

Als u wilt weten waar te eiken meubels te kopen in het bijzonder voor eiken boomstamtafel Chef Furniture een gesprek. Wij gebruiken altijd volledig FSC en PEFC gecertificeerd eikenhout en kunnen u de juiste materialen aanbevelen voor uw keuken of kantoorproject met onze eiken tafelcollectie.