Teak Meubels Verzorging & Onderhoud: Handige Tips

Verzorging van teakhouten meubelen

Teakhouten meubelen zijn uniek omdat ze hun eigen natuurlijke olie produceren, waardoor ze zeer onderhoudsvriendelijk zijn in vergelijking met andere soorten houten buitenmeubelen. Bovendien voorkomt teakolie dat water en vocht in het hout trekken, wat droogrot kan veroorzaken.

Teakhout vergt vrijwel geen onderhoud en kan op het terras worden achtergelaten zonder veel meer dan af en toe afstoffen om het in onberispelijke staat te houden.  Hieronder laten we u zien hoe u uw teakhouten meubelen kunt schoonmaken en verzorgen.

 

Wat u moet weten over teakhout

Teak is een dichte, harde loofboom die voorkomt in tropische gebieden in de wereld, zoals Birma en Thailand. Tectona Grandis (de echte naam voor teak) is een van de meest waardevolle houtsoorten ter wereld en ongeëvenaard in duurzaamheid en schoonheid.

 • Teakhout heeft een hoge dichtheid en is dus niet geneigd om na verloop van tijd te buigen, krom te trekken of te barsten.
 • Natuurlijke oliën voorkomen dat teakhouten meubelen droogrotten.
 • Teakhout bevat een natuurlijke hars die een rubberachtige substantie is. Deze hars werkt als een natuurlijk afweermiddel tegen insecten en termieten. Hoewel wordt gezegd dat termieten teakhout niet eten, is de waarheid dat ze dat wel doen.
 • Vanwege de inherente beschermende eigenschappen kosten teakhouten meubelen meer dan andere soorten houten of metalen meubelen.

Wat-u-moet-weten-over-teakhout

Teak meubelen schoonmaken

Teakhout is gemakkelijk schoon te maken. U kunt het schoonmaken met een borstel en milde afwasmiddel. Schrob altijd met de nerf mee voor het beste resultaat. U kunt dit doen voorafgaand aan het zomerseizoen buiten. Hierna kunt u uw meubels meestal gewoon afstoffen met een zachte doek.

 

Vlekken verwijderen

Om zware vlekken te verwijderen, kunt u de vlekken lichtjes wegschuren met schuurpapier met een fijne korrel. Raadpleeg het onderstaande gedeelte om te leren hoe u teakhouten meubelen schuurt. Een gemakkelijke truc die ik heb geleerd om watervlekken te verwijderen is door een kledingstrijkijzer te gebruiken. Het is snel en gemakkelijk en het werkt echt.

Vetvlekken zijn een ander beest, maar je kunt ze er nog steeds uit krijgen. U hebt een commercieel reinigingsmiddel voor teak nodig dat u online of bij een plaatselijke ijzerwinkel kunt kopen.

 

Teakhout schuren

Door teak hout licht op te schuren komt er een frisse en glanzende afwerking onder het oppervlak tevoorschijn. Dit zal de oorspronkelijke honingbruine gloed herstellen. Het schuren kan wat moeilijker zijn op meubelen met moeilijk bereikbare plaatsen, zodat u deze plekken met de hand moet bewerken. Zodra u klaar bent met schuren en stof verwijderen, kunt u overgaan tot het verzegelen van het hout om de tinten van het hout te behouden.

Teakhout schuren behandelen

Teak olie vs sealer

Soms hoor je dat het enige wat je hoeft te doen is teakhouten meubelen één keer per jaar lichtjes oliën. Dit is niet waar, want teakolie voorkomt niet dat teak verbleekt en het kan schimmel veroorzaken. Vergeet niet dat teak al een natuurlijke olie produceert. Het is beter om teak sealers te gebruiken, omdat die ervoor zorgen dat uw meubels hun oorspronkelijke gouden kleur niet verliezen.

 

Hoe teak sealant aanbrengen

 1. Laat het meubel 2 weken in de zon staan om de nerf te openen
 2. Spuit het gebied in met sealer
 3. Wrijf de verzegeling in het hout met een pluisvrije doek

 

Teak sealant gaat meestal een vol jaar mee. U kunt beschermende kit vinden om de effecten van de zonnestralen op uw meubels te verminderen. Om teakverzegeling aan te brengen, laat u uw meubelen 2 weken in de zon staan om de nerf te openen. Dit helpt de verzegeling goed te hechten. Besproei het oppervlak vervolgens met een vaste hand met sealer. Wrijf vervolgens de verzegeling in het hout met een pluisvrije doek. Breng een extra laag afdichtmiddel aan voor een optimale afwerking.

Het is belangrijk in gedachten te houden dat wanneer u een teak sealer aanbrengt, uw meubels de kleur behouden die ze hadden op het moment van sealen. Dit betekent dat als u uw teak verzegelt wanneer het nog de oorspronkelijke gouden kleur heeft, het niet zal verouderen tot de zilvergrijze look. Om de verouderde esthetiek te behouden, kunt u uw teakhouten meubelen verzegelen zodra deze een grijsachtige patina ontwikkelen.

 

Teak van een blanke laklaag voorzien

U kunt een blanke lak aanbrengen zodra de kit is uitgehard om het een prachtige glans te geven. U moet dan wel een soort blanke lak gebruiken die speciaal voor teakhouten meubelen is ontwikkeld. Om aan te brengen:

 1. Schuur het oppervlak licht op en breng vervolgens 2 lagen blanke lak aan met een schone doek.
 2. Laat de eerste laag drogen voordat u de tweede laag aanbrengt. Blanke lak moet altijd na de verzegeling worden aangebracht en niet andersom.

 

Wat niet te gebruiken op teakhouten meubelen

 • Teakolie kan beter niet gebruikt worden, omdat de olie kan leiden tot schimmel en meeldauw. Het zal ook niet veel doen om te voorkomen dat de vergrijzende patina zich ontwikkelt. In dit geval zult u uw meubelen moeten blijven schuren om de honingbruine afwerking te behouden.
 • Vernis kan het hout beschadigen en afschilferen. Teakhout mag nooit voor alle doeleinden worden gereinigd. Teakhout is een speciale houtsoort en vereist teakreinigers, oliën, blanke lak, enz.
 • Waterafstotende middelen/sealers zijn niet nodig omdat teak van nature bestand is tegen water.
 • Hogedrukreiniging is goed voor houten terrassen, maar niet voor teakhouten meubelen. Het kan verkleuring en beschadiging van het houtoppervlak veroorzaken. Het oppervlak wordt ruw en versplintert.
 • Gebruik geen staalwol of koperwol op teak. Deze borstels zijn te schurend. Een eenvoudig Scotch Brite reinigingsdoekje (gebruikt in de keuken) werkt ook.

 

Teak verzorgen in de winter

Vanwege de hoge vochtigheidsgraad kunt u teak het beste in de winter binnen zetten. Buitenmeubelen binnenshuis gebruiken is ook niet zo'n slecht idee. Als dit niet mogelijk is, zorg er dan in ieder geval voor dat er geen water op uw teakhouten meubelen staat en dat de poten niet in plassen staan. Hierdoor kunnen uw meubels snel achteruit gaan. U kunt zien of er sprake is van meeldauw doordat het hout zwart begint te worden.

U kunt ook meubelhoezen gebruiken om uw teak beschermd te houden tijdens de koude wintermaanden. Meubelhoezen zijn een goede investering waarmee u het meeste uit uw teakhouten set kunt halen. Deze hebben ook ademende luchtgaten die de luchtstroom bevorderen om schimmel te voorkomen.

Teak-verzorgen-in-de-winter

Vogelpoep

Vogelpoep kan heel gemakkelijk vlekken maken op hout. Vogelpoep kunt u het beste meteen verwijderen om schade aan uw buitenmeubilair te voorkomen. Dit is nog een reden waarom het een goed idee kan zijn om in terrasoverkappingen te investeren. Deze beschermen tegen vogelpoep, UV-stralen en verlengen de levensduur van uw buitenmeubilair.

 

Zilver patina verwijderen van teakhouten meubelen

Soms kunt u de oorspronkelijke glans terugkrijgen nadat uw teak grijs is geworden. U kunt bijtende en zure reinigingsmiddelen gebruiken of het oppervlak licht opschuren om de grijze laag te verwijderen en de gouden tint eronder te onthullen.

Het grijze patina is eigenlijk een natuurlijke verdediging tegen het weer. Het is puur cosmetisch en heeft geen invloed op de structurele integriteit van het hout. Het ontstaat als gevolg van oxidatie door de zon.