Eiken meubelen onderhouden: Goed schoonmaken en verzorgen

Het onderhoud van eiken meubelen is niet moeilijk en u kunt het zelf doen. Eiken meubelen zijn een eenvoudig en tijdloos meubelstuk in elk huis en kunnen, indien goed verzorgd, tientallen jaren meegaan - zonder er versleten en uitgeput uit te zien. Als u tijd over heeft, waarom denkt u dan niet eens na over het schoonmaken en verzorgen van uw eiken meubelen?

 

Eenvoudige verzorgingstips voor eiken meubelen

Eenvoudige-verzorgingstips-voor-eiken-meubelen


Het is belangrijk om te onthouden dat hout zal uitzetten en enigszins krimpen door de lucht om ons heen, maar aangezien de lucht altijd verandert, zal dit zichzelf meer dan waarschijnlijk corrigeren. Deze veranderingen kunnen echter wel de kenmerken van het hout aantasten. Overweeg daarom de volgende stappen om uw massief eiken meubelen een lange levensduur te geven:

  • Plaats massief eiken eettafels uit de buurt van radiatoren, open haarden en verwarmingskanalen.
  • Plaats uw eiken tafel en stoelen niet in direct zonlicht of stel de zonwering in om te voorkomen dat u urenlang in direct zonlicht staat.
  • Probeer de vochtigheid in uw huis zo goed mogelijk onder controle te houden. In de winter kunt u een luchtbevochtiger gebruiken, in de zomer een luchtontvochtiger of airconditioner.
  • Gebruik onderzetters met een niet krassende onderkant.
  • Gebruik onderleggers onder alle scherpe, hete of koude voorwerpen.
  • Bewaar tafelbladeren in de buurt van de tafel of in dezelfde luchtvochtigheid, vermijd het bewaren van bladeren in vochtige kelders waar de bladeren kunnen opzwellen.
  • Vermijd het gebruik van nagellakremover, alcohol en andere oplosmiddelen in de buurt van of op de tafel.
  • Vraag uw verkoper naar door de fabrikant geleverde afwerkingen die bestand zijn tegen beschadiging door schadelijke vloeistoffen en voorwerpen.

Een andere goede stap in de verzorging van uw eiken hout meubelen is om ze in te smeren met een beschermende meubelwas. Om uw meubels in goede conditie te houden, moet u ze om de 6 maanden in de was zetten, dit lijkt misschien een beetje een karwei, maar het is de moeite waard als u uw meubels waardevol wilt houden en ze er fris uit wilt laten zien. Wax of polijstmiddel met een hoog gehalte aan bijenwas is ideaal voor het behandelen en polijsten van uw massief eiken eettafel en stoelen. Waxen beschermt de nerven en maakt het hout scheurbestendig, waardoor elke afwerking in de beste conditie blijft.

Het is een goed idee om de was die je gaat gebruiken uit te proberen op een deel van het meubel dat niet in het zicht staat, bijvoorbeeld onder de tafel, om te controleren of je tevreden bent met de afwerking. Als u tevreden bent, brengt u de was op de rest van het meubel aan in dezelfde richting als de houtnerf. Laat het vijf minuten zitten en verwijder dan de was door polijsten, opnieuw in de richting van de houtnerf. Het is een eenvoudig proces dat niet lang duurt.

 

Massief eiken meubelen schoonmaken

Massief-eiken-meubelen-schoonmaken

Het schoonmaken van massief eiken meubelen is uiterst eenvoudig en alles wat u nodig hebt zijn microvezeldoeken en heldere afwasmiddel. Begin met het afnemen van uw houten meubelen met een nauwelijks vochtige microvezeldoek om stof en vuil te verwijderen. Je wilt niet dat het water op het hout blijft zitten, dus veeg het snel af met een andere droge microvezeldoek.

Voor regelmatig afstoffen is een snelle schoonmaakbeurt met een microvezeldoek voldoende. Als je houten meubels plakkerige plekken hebben, doe dan een druppel afwasmiddel in een microvezeldoek en test een klein stukje van de meubels om te zien of de afwerklaag niet verwijderd wordt. Als het goed is, combineert u een paar druppels afwasmiddel met een kopje water en werkt u voorzichtig op het kleverige gedeelte. Dompel het hout niet onder in water en veeg de plek droog met een microvezeldoek als de vlek is gereinigd.