Teakhout vs Suar Houten Meubelen: Welke is Beter?

Teak is een van de meest populaire premium houtsoorten en staat bekend om zijn rijke gouden kleur, mooie nerf en weerstand tegen de elementen.  Door de grote vraag en het beperkte aanbod zijn de kosten van teak echter voor velen te hoog geworden, wat heeft geleid tot de opkomst van zijn "houteigen neef" Suar hout.

 

De pure elegantie van teakhouten meubelen

Voor degenen die het zich kunnen veroorloven, zijn teakhouten meubelen de voor de hand liggende keuze op basis van hun elegantie, schoonheid en duurzaamheid.

suar-houten-tafelblad


Echt teakhout (de technische naam, die de meeste mensen nooit gebruiken, is Tectona grandis) komt uit Myanmar; een land met 51 miljoen inwoners in Zuidoost-Azië, vroeger bekend als Birma.  De bossen van Myanmar bevatten bijna de helft van alle natuurlijk voorkomende teakbomen ter wereld.  Hoewel teak ook in andere delen van Zuidoost-Azië wordt gekweekt, wordt het door velen beschouwd als inferieur aan echt Birmese teak.

Teak is nooit goedkoop geweest, en is de laatste jaren steeds duurder geworden. Regeringsvoorschriften in het gebied hebben geleid tot een afname van de houtkap om de ecologie van het land in stand te houden. Deze beperkingen hebben er echter ook toe geleid dat de prijs van teakhouten meubelen aanzienlijk is gestegen.

Een van de redenen waarom teak waardevoller wordt geacht dan ander hardhout, is zijn organische structuur.  Er zit een overvloed aan natuurlijke oliën en rubber opgesloten in de strakke nerf van het teak, veel meer dan in een doorsnee hardhoutsoort.  Teak houdt deze oliën en rubber ook beter vast nadat het is behandeld en ovengedroogd. Door deze unieke eigenschappen heeft teak meer natuurlijke weerbestendige eigenschappen dan bijna elke andere houtsoort.

Er is een oud gezegde.... je krijgt waar je voor betaalt.... en dat gezegde is zeker van toepassing op teakhouten meubelen.

 

Restanten en hergebruikte teak meubelen

Aangezien het ongeveer 80 jaar kan duren voordat een teakboom die vandaag wordt geplant klaar is om te worden geoogst en gebruikt om prachtige teakhouten meubelen van te maken, wordt het steeds moeilijker (en duurder) om aan nieuw teakhout te komen. Dit is een van de redenen waarom oud teakhout vaak wordt hergebruikt om nieuwe meubelen van te maken.

teak-hout-boomstamtafel


Dit is niet alleen economisch en ecologisch gezien praktischer, maar deze prachtige stukken hebben ook dezelfde duurzaamheid en schoonheid als de originele teakhouten meubelen. Bovendien heeft teakhout dat afkomstig is van oude gebouwen, boten, meubels en dergelijke, een zekere historische charme, zelfs als het een nieuw leven krijgt als meubelstuk.

 

De betaalbare schoonheid van Suar houten meubelen


Suar houten meubelen staan ook bekend om hun schoonheid en duurzaamheid. Echter, vanwege de betaalbaarheid en duurzaamheid, wordt Suar hout vaak gebruikt om economische versies van Teak meubilair te creëren. Uniek aan Suar zijn de iets meer overdreven nerfpatronen die kunnen leiden tot enkele van de meest verbluffende stukken van in het oog springende Suar houten meubels.

Suar houten meubelen zijn ook duurzamer dan Teak meubelen.  Suar bomen, ook bekend als Albizia Saman of Monkeypod bomen, zijn zeer snel groeiende soorten, die duurzame teelt mogelijk maakt. De Albizia Saman boomsoort is wijdverspreid, overvloedig aanwezig, en niet met uitsterven bedreigd.

Suar (of Albizia Saman, als je technisch wilt worden) was oorspronkelijk een Zuid-Amerikaanse inheemse soort, maar is verspreid in verschillende andere tropische landen, waaronder Hawaï, Latijns-Amerika, Thailand, en Indonesië.

Vanwege de vochtige omgeving die Suar bomen helpt zo sterk en winterhard te groeien, moeten Suar bomen goed ovengedroogd worden voordat ze worden verwerkt tot prachtige meubelstukken. Suar meubels zijn redelijk zwaar maar extreem sterk. Goed gedroogd Suar hout is zeer resistent tegen bederf en droge hout termieten.

prachtig-teak-hout-meubels

 

Teakhout vs Suar houten meubelen: Een mooie keuze


U kunt echt niet fout gaan met een van beide, dus de keuze is aan u.