boomstamtafel-meubel-trend-2021
Net als de trend van met de hand gemaakte houten meubelen, zijn meubelen waarbij het natuurlijke materiaal waarvan zij zijn gemaakt duidelijk zichtbaar is, in opmars. Het gebruik van boomstammen als zuil of als schijf herinnert mensen aan hun band met de natuur en is een tegenwicht tegen de vluchtigheid van synthetische materialen.

Boomstamtafel: Slice of Stomp?

boomstamtafelbladen-furniture-2021

In tegenstelling tot traditionele houten tafelbladen die uit planken hout zijn gemaakt, zijn boomstamtafelbladen meestal voorzien van een cirkelvormige dwarsdoorsnede van de stam waarvan de schors is verwijderd, of een geschaafde strook van de boom met een waney edge (de buitenste snede van een boomstam waarvan de schors is verwijderd).

Ze lijken meer op de boom waarvan ze afkomstig zijn en worden vaak eerder als salontafel dan als eettafel gebruikt, omdat het gewicht van het bovenblad een zwaar onderstel vereist en het paar samen door het totale gewicht moeilijk te tillen zou zijn.

Wilt u echter een eettafel met een boomstam, dan zijn er verschillende boomstamtafelonderstellen beschikbaar.

boomstamtafel-in-het-kantoor

Het gebruik van een boomstam als tafelonderstel heeft als bijkomend voordeel dat het een gewichtige stabiliteit geeft aan de tafel als geheel, maar de meeste tafelbladen die met dit soort onderstellen worden gecombineerd zijn dun (vaak van metaal dat tegelijkertijd dun en sterk kan zijn) of de tafel zal weer te zwaar zijn en moeilijk te verplaatsen.

Het combineren van een dun blad met een dik onderstel zorgt ook voor een opvallend contrast, net als het gebruik van dunne metalen poten met een dik stuk boom erbovenop.

Boomstam & Resin Tafelbladen

prachtige-resin-materialen-tafelbladen

Een nieuwe wending aan het Chef Furniture assortiment van boomstam meubilair is het gebruik van hars om prachtige gemengde materialen tafelbladen te creëren. Ons assortiment bestaat uit een boomstam eiken en beuken stroken omhuld met een dikke applicatie van hars en grotere planken met een gevulde hars opening en dunne hars coating.

Harstafels zijn indrukwekkend, maar ook duurder. Ze zijn dan ook meer geschikt als accenttafel of als op zichzelf staand tafelstuk.

De hogere kosten komen voort uit het feit dat het maken van dit soort bladen veel tijd kost. De harslaag heeft namelijk veel tijd nodig om te harden en moet in een strikt stofvrije omgeving worden gemaakt.